TAALtip 3

Kies maar… De titel op de voorkant, of de titel op de rug van het boek… 🙂TAALchecken, taalcheck, taalcorrectie, tekstredactie, Nederlandse tekst corrigeren, redigeren, taalfoutenTAALchecken, taalcheck, taalcorrectie, tekstredactie, Nederlandse tekst corrigeren, redigeren, taalfouten

TAALtip 2

TAALtip 2Ziet u de taalfout? Nog een (fout) voorbeeld: “Reisorganisatie Arke verkoopt bus en vliegreizen.” Arke verkoopt natuurlijk haar bus niet (wat zou ze zonder moeten); reisorganisatie Arke verkoopt busreizen en vliegreizen.  En bij combinaties van samenstellingen met hetzelfde woord erin (in dit geval dus ‘reizen’) mag je dat woord in de eerste samenstelling weglaten. Maar om misverstanden te voorkomen dien je dan een “” op de plaats van het weggelaten woord te zetten; een zogenaamd ‘weglatingsteken’. Dus schrijf je: “Reisorganisatie Arke verkoopt bus- en vliegreizen.”

Terug naar de taalfout op de foto. Er staat: “Hang & sluitwerkspecialist” – dit bedrijf noemt zichzelf dus specialist in hangwerk (scharnieren) en sluitwerk (sloten); in hang- en sluitwerk, dus. Op deze bedrijfswagen staat dus oorspronkelijk: “Hangwerkspecialist & sluitwerkspecialist”; afgekort tot: “Hang- en sluitwerkspecialist”.

taaltip 2 taaltip 2

TAALtip 1

taaltip

 

Ziet u de taalfout? Deze tekst stond op het voorblad van een glossy reisbrochure. Dit type taalfout, dat ik bij TAALchecken zeer regelmatig tegenkom, is: een samenstelling wordt niet als één woord, maar los geschreven. Het gaat over een familiesafari – en niet over een familie met als achternaam Safari. Een ander, wat overdreven maar daardoor duidelijk voorbeeld: “De doel verdediger trok een scheen beschermer recht en stapte het voetbal veld op.” De volgende woorden moeten aan elkaar worden geschreven: doelverdediger, scheenbeschermer, voetbalveld. Een doelverdediger is 1 ‘ding’, dus 1 woord…

Het niet aan elkaar schrijven van samenstellingen kan tot humoristische teksten leiden, zoals de website SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik) aantoont. Ook het boek “Weg om legging” van René Dings – de samensteller van de website – staat vol met vrolijke taalfouten, veroorzaakt door onjuist spatiegebruik. En wie zich mijn rubriek “FoutZoekers” herinnert, weet dat de humor ‘op straat ligt’.

Maar hoe moet het dan wel; wat zijn de taalregels? Het Genootschap Onze Taal geeft op haar website duidelijk uitleg over samenstellingen. Ook op de SOS-website staat uitgebreide informatie. Leest u die eens rustig door. Maar door mijn TAALtip “ 1 DING = 1 WOORD “ voorkomt u 90% van dit type taalfouten.

offerte aanvragen
Bel voor advies: 06 397 622 56